Valmistaudu eläkkeelle siirtymiseen

Eläkkeelle siirtyminen on iso muutos monella tapaa. Sen takia siirtymiseen kannattaa valmistautua hyvissä ajoin etukäteen. Tiedätkö tarkasti mitkä kaikki asiat ovat muuttumassa?

Tätä kysyy moni eläkeiän saavuttamassa oleva henkilö. Kokosimme listan asioista, jotka auttavat sinua valmistautumisessa. Ennakointi ei ole koskaan liian myöhäistä, varsinkaan taloudellista puolta suunnitellessa.

6 vinkkiä eläkkeelle valmistautumiseen

Listasimme 6 vinkkiä hyödynnettäväksi ja selvitettäväksi.

1. Paljonko tulet saamaan eläkettä? Eläkkeelle siirtyminen tarkoittaa useimmille suurta muutosta taloudellisessa tilanteessa. Rahaa ei enää tule samalla tavalla talouteen kuin aikaisemmin. Sen takia on tärkeää ottaa talouden suunnittelusta kiinni hyvissä ajoin, vaikka parikin vuotta ennen eläkkeelle siirtymistä. Silloin jää aikaa toteuttaa suunnitelmia. Aloita tutustumalla työeläkeotteeseen, jonka saat työeläkeyhtiöltäsi tai eläketurvakeskuksesta.

2. Mitä etuja tulet menettämään? Jos kuulut ammattiliittoon, voit olla erilaisten etujen saajana. Ne tulevat päättymään kun siirryt eläkkeelle. Sama koskee työantajan tarjoamia etuja. Nämä tarkoittavat usein menojen kasvamista, jos tarvitset samoja palveluita vielä eläkkeelläkin. Selvitä ja listaa etuudet. Laskeskele yhteen niiden hintoja, jotta tiedät varautua. Turhista ei tietenkään tarvitse välittää, mutta niistä joita olet tottunut käyttämään ja uskot tarvitsevasi vielä tulevaisuudessa, kannattaa pitää tarkkaa kirjaa.

3. Onko sinulla vapaaehtoisia vakuutuksia tai sijoituksia? Talouden ja turvallisuuden kannalta kannattaa huolehtia mahdollisimman pian sopivat vakuutukset ja sijoitukset.

4. Mitä harrastat? Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa suunnittelemaan eläkepäivien ohjelmaa. Harrastukset ovat silloin luontainen siirtymäpiste. Niitä lisäämällä ja vanhoja jatkamalla voi täyttää päiväkalenteria ja korvata työrutiineja. Aktiivisena pysyminen pitää terveyttäkin yllä. Sama koskee liikuntaa. Tekeminen pitää elämän mielenkiintoisena. Lomailu on hyvää, mutta sopivassa mittakaavassa.

5. Miten hoidat terveydenhuollon? Monille eläkeikää lähestyville terveydenhuolto on murheita aiheuttava asia tai ainakin sitä mietitään mennyttä enemmän. Jos olet käyttänyt aikaisemmin työterveyshuoltoa, joudut jatkossa kunnallisiin palveluihin tai yksityisien terveys – ja lääkäriasemien palveluiden asiakkaaksi. Vaihtoehtoja kannattaa miettiä ja selvitellä lähimpiä mahdollisuuksia.

6. Miten rahasi tulevat riittämään? Eläkkeen määrä on hyvä selvittää, mutta vielä ei ole liian myöhäistä aloittaa säästämään sukan varteen normaalia enemmän. Muitakin vaihtoehtoja on. Asumiskuluja voi pienentää tai asuntoa vaihtaa suoraan pienemmäksi. Tarjolla on myös käänteinen asuntolaina, mikä kannattaa muistaa jos talous huolettaa todella paljon. Tässä iässä tulee myös usein perintöjä vanhemmilta ja sukulaisilta. Miten huolehdit niistä?

Muista, että sinä olet ansainnut eläkkeesi. Jos rahaa riittää niin käytä sitä elämästä nauttimiseen.

Leave A Response