Työnteko eläkkeellä

Nykyisin on hyvin mahdollista tehdä töitä vielä eläkkeelläkin. Terveyden ja kunnon puolesta se onnistuu monilta, ellei ne ole juuri syitä eläkkeelle siirtymiseen. Eläkeläisten yleinen fyysinen ja psyykkinen kunto on paljon parempi kuin 20-30 vuotta sitten. Nykyinen työ on hyvin erilaista kuin keskimäärin oli vielä tuolloin.

Siinä on monta hyötyä. Jos taloudellinen tilanne huolestuttaa niin silloin kannattaa harkita työntekoa. Tietyillä aloilla on osaamisesta ja tekijöistä pulaa, kuten hoitoalalla. Silloin oma osaaminen voi olla hyvinkin rahanarvoista.

Työntekeminen pitää muutenkin liikkeessä. Jos omat aikataulut ovat muuttuneet turhan tyhjiksi tai elämä tuntuu muuten liian tylsältä niin sekin voi olla hyvä syy siirtyä osa-aikaiseen työelämään takaisin.

Toisaalta työnteko voi olla myös perinteisen työelämän ulkopuolella. Monet perheet kaipaavat apua ja perhepiiristä saatava hoitoapu voi olla todella arvokasta. Vaikka korvaukset olisivat pieniä, voi hyöty olla todella suuri molemmin puolin.

Vaikutus eläkkeeseen

Tärkeintä on tietää, että työtä saa tehdä, jos niin haluaa. Työnteko voi kuitenkin vaikuttaa tukiin ja verotukseen, joten näistä asioista kannattaa varmistua ennakkoon kysymyllä asiaa verottajalta sekä Kelalta.

Vanhuuseläkettä saavat voivat tehdä työtä ilman rajoituksia. Tämä koskee sekä työtuloa tai yrittäjänä toimimista. Silloin tosin työnteko vaikuttaa luonnollisesti eläkkeen verotukseen. Myös mahdolliseen asumistukeen voi työnteolla olla vaikutuksia.

Työkyvyttömyyseläkkeen saajat voivat tehdä työtuloa rajoitetusti. Silloin tuloilla on bruttomääräinen rajoitus, mikä on 733,80 euroa kuukaudessa. Voit toki ansaita myös sitä enemmän, mutta silloin ne vaikuttavat saamiisi Kelan korvauksiin.

Muista tehdä ilmoitus

Jos saat työttömyyseläketta – tai työkyvyttömyyseläketta tai olet asumistukea saava eläkkeensaaja niin silloin työhön siirtymisestä tulisi tehdä Kelaan ilmoitus. Myös omaan työeläkelaitokseen asiasta pitää ilmoittaa. Ilmoitus pitää tehdä kirjallisesti ja vapaamuotoinen ilmoitus kelpaa. Mukaan kannattaa laittaa kopio työsopimuksesta.

Leave A Response