Osa-aikaeläke

Jos haluat vähentää työmääräsi, yksi hyvä vaihtoehto on siirtyä osa-aikatyöhön. Osa-aikatyön palkka ei kuitenkaan välttämättä riitä elämiseen ja siksi rinnalle voi hakea osa-aikaeläkkeen. Voit neuvotella osa-aikatyöhön siirtymisestä työnantajasi kanssa, mutta hänen ei kuitenkaan ole pakko järjestää sinulle sellaista. Jos taas olet yrittäjä ja mietit osa-aika eläkkeelle jäämisen mahdollisuutta, sinun tulee puolittaa työpanokseksi. Tästä pitää tehdä selvitys eläkelaitoksellesi. Osa-aika eläkkeen saamisehdoissa on jonkin verran eroa yksityisellä ja julkisella puolella.

Lienee itsestäänselvää, mutta osa-aikatyössä ansaitsen vain osan vakituloistasi. Yleensä osa-aikatyösta saatava korvaus on 35 – 70 % siitä mihin olet tottunut. Mitä enemmän vähennät työaikaasi, sen alemmaksi myös osa-aikatyön palkka laskee. Et voi myöskään olla poissa työstä yhdenjaksoisesti yli kuutta viikkoa, poissaoloaikaan ei kuitenkaan lasketa vuosi- tai sairauslomaa.

Paljonko osa-aikaeläke on ?

Osa-aikaeläkke on korvaa sinulle puolet siitä summasta, minkä menetät kun siirryt osa-aikaiseen työhön. Otetaanpa esimerkki: Päätät siirtyä osa-aika eläkkeelle ja työmääräsi vähenee puoleen. Käyt töissä vain joka toinen viikko. Kuukausipalkkasi on 2000 euroa ja se puolittuu prosessissa, eli saat nykyään palkkaa 1000 euroa kuussa. Koska saat tonnin vähemmän palkkaa kuukaudessa käteen, osa-aika eläke korvaa sinulle puolet menetetystä tulosta, eli 1000 jaettuna kahdella, joka on  500 euroa.

Tässä tapauksessa saisit osa-aikatyöstä palkkaa 1000 euroa ja osa-aikaeläkettä siihen päälle 500 euroa.

Jos olet yli 58-vuotias, näet arvion osa-aikaeläkkeesi määrästä Omat eläketietosi -palvelun eläkelaskurilla. Palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai poliisin myöntämällä sirullisella henkilökortilla.

Kannattaa muistaa, että osa-aikatyön palkan on pysyttävä sillä tasolla, missä se oli osa-aikaeläkkeen alkaessa. Jos osa-aikatyön tulot muuttuvat yli 15 %, siitä kannattaa ilmoittaa kevaan.  Mahdolliset liikaa maksetut eläkkeet peritään takaisin ja se ei välttämättä ole kivaa kenenkään kannalta.

Milloin voit jäädä osa-aikaeläkkeelle?

Jos olet syntynyt ennen vuotta 1954, voit jäädä osa-aikaeläkkeelle täytettyäsi 60 vuotta. Eli viimeistään vuodesta 2014 eteenpäin. 1954 ja sen jälkeen syntyneet voivat jäädä osa-aikaeläkkeelle täytettyään 61 vuotta, eli aikaisintaan vuonna 2015.

Osa-aikaeläkkeelle voit jäädä jos:

  • olet ollut kunta-alalla, valtiolla, kirkolla tai Kelassa kokoaikatyössä 6 kuukautta välittömästi ennen osa-aikatyöhön siirtymistä ja ansiosi ovat olleet vähintään 1 327 e/kk vuoden 2013 tasossa (perhepäivähoitajalla ja perhehoitajalla 1161,11 e/kk)
  • olet saanut kuntatyönantajalta, valtiolta, kirkolta tai Kelasta palkkaa osa-aikaeläkkeen alkamisvuotta edeltävien 5 kalenterivuoden aikana ainakin 3 kalenterivuonna vähintään 15 924 e/v vuoden 2013 tasossa (perhepäivähoitajalla ja perhehoitajalla 13 933,50 e/v)
  • olet siirtynyt kokoaikatyöstä osa-aikatyöhön
  • olet sopinut osa-aikatyön järjestelyistä työnantajasi kanssa
  • et saa mitään lakisääteistä työeläkettä (perhe-eläke tai itse maksamasi vapaaehtoinen eläke ei kuitenkaan estä osa-aikaeläkkeen saamista).

Kansaneläkettä ei makseta osa-aikaeläkkeenä.

Eläkettä karttuu sekä osa-aikatyöstä että ansion alenemasta

Osa-aikatyöstä karttuu eläkettä samoilla prosenteilla kuin kokoaikatyöstä eli

  • 1,9 % vuodessa 58 – 62-vuotiaille (2 % vuodessa, jos olet syntynyt ennen vuotta 1950)
  • 4,5 % vuodessa 63 – 67-vuotiaille.

Ansion alenemasta karttuu eläkettä

  • 2 % vuodessa vuonna 1946 ja sitä ennen syntyneille
  • 0,75 % vuodessa vuonna 1947 – 1952 syntyneille (1 % vuodessa, jos olet syntynyt vuosina 1947 – 1951 ja jäät ensimmäisen kerran osa-aikaeläkkeelle 60 vuoden täyttämisen jälkeen)
  • 1953 tai sen jälkeen syntyneillä ei ansion alenemasta kartu eläkettä. Ouch.

Osa-aikaeläkkeeltä siirtyminen vanhuuseläkkeelle

Voit siirtyä vanhuuseläkkeelle kun lopetat osa-aikatyön, joko henkilökohtaisessa eläkeiässäsi tai oman valintasi mukaan 63 ja 68 ikävuoden välillä. Jos jäät vanhuuseläkkeelle ennen henkilökohtaista eläkeikääsi, eläkkeesi on pienempi kuin jos jatkaisit henkilökohtaiseen eläkeikääsi asti työssä.

Eläkkeesi lasketaan uudelleen, kun se muuttuu osa-aikaeläkkeestä vanhuuseläkkeeksi. Vanhuuseläkettä on haettava noin kaksi kuukautta ennen sen suunniteltua alkamista.

Muutamia poikkeuksia

Edeltäviin on tietoihin joitain poikkeuksia julkisella puolella ja ne jutut kannattaa selvittää Kevalta, joka hoitaa julkisen alan palvelussuhteissa olevien eläkeasioita. Maatatalousyrittäjien ja merimiesten osa-aikaeläkkeissä on myös omia erityispiirteitään, jotka kannattaa selvittää Melasta ja Merimieseläkekassasta.

Leave A Response