Älä anna eläkkeen pienuuden yllättää

Eläkkeelle siirtyessä suurimpia yllätyksiä on usein eläkkeen pienuus. Monet uskovat, että se on noin 70 prosenttia nykyisistä tuloista, vaikka oikeasti se voikin olla vain puolet. Onkin tärkeää tarkistaa oman eläkkeen summa säännöllisesti. Työeläkeyhtiö lähettää sinulle tositteen asiasta kotiisi, mutta voi myös pyytää sitä suoraan heiltä tai eläketurvakeskuksesta.

Pelkästään eläkkeen määrä ei ratkaise taloustilannetta. Työelämässä voi päästä nauttimaan muistakin hyödyistä. Työsuhde-edut ovat usein taloudellisesti merkittäviä asioita ja tulojen laskiessa niiden itse kustantaminen voi lohkaista ison loven lompakkoon. Tämä tarkoittaa, että kulut eläkkeellä jopa nousevat vaikka suurin osa kuvittelee niiden laskevan.

Näitä asioita kannattaa pohtia ja suunnitella:

  • Työterveyshuolto on suuri etu. Oletko laskenut mitä lääkäripalvelut saattavat maksaa, jos työntanaja ei niitä enää korvaa?
  • Työsuhdeauto. Tarvitsetko autoa eläkkeellä on kysymys? Silloin kulut eivät tietenkään nouse ellet käytä paljon julkista liikennettä.
  • Työsuhdeasunto. Vuokraatko seuraavan asunnon? Huomaat, että asuntojen vuokrahinnat ovat korkeita, varsinkin jos olet tottunut asumaan keskeisillä paikoilla kaupungeissa.
  • Lounasetu. Ruokaostokset ovat hintavia ja lounasetu nousee kuukaudessa merkittäväksi summaksi.
  • Liikuntapalvelut. Kuntosalikortit ja liikuntasetelien menetys ovat myös rahanarvoisia etuja, jotka menetät. Nekin pistävät loven lompakkoon.
  • Puhelinedut

Aloita säästämään ajoissa

Eläkeaikaa varten kannattaa aloittaa säästämään ajoissa. Koskaan ei ole liian myöhäistä. Työelämässä olessa pystyy hyvin karsimaan muutamia kuluja, jotta voi laittaa sijoituksiin tai eläkesäästöihin hieman enemmän kuin normaalisti.

Eliniät nousevat koko ajan, mikä tarkoittaa että eläkkeen täytyy riittää kymmeniä vuosia. Samalla myös kansantaudit ja sairaudet lisääntyvät, joten terveydenhoitokulut kasvavat.

Kannattaa muistaa, että eläkesäästöjen täytyisi riittää jopa 30-40 vuotta eläkkeelle siirtymisen jälkeen.

Leave A Response